top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNevermind The Style

Slimme indeling woonruimte


'Er klopt iets niet, maar wat?'


Afgelopen week heb ik mensen blij kunnen maken met een frisse kijk op hun huis.

Ze wonen hier al ongeveer 35 jaar en toch blijven er vragen open over waar de eetkamertafel het beste tot zijn recht komt. Maar ook welke maat en vorm zou kunnen passen.

In de eerste fase van een ontwerp kijk ik helemaal nog niet naar kleuren, stijlen en materialen maar alleen naar maten en vormen.

Soms helpt de architectonische stijl van een huis een handje mee om een indeling op vorm in te richten. Is er een bijzondere vorm aanwezig in het gebouw die we willen benadrukken of herhalen. Is er een verloren hoek aanwezig in jouw kamer. Voelt deze knus aan? Daar kan ik wel iets mee.


Meten = Weten


Belangrijke punten om rekening mee te houden zijn:

  1. Welke woonfuncties komen er in de ruimte. Denk hierbij aan eetkamer, zitkamer en wellicht een werkruimte met een computer. Maar het kan ook zijn dat jij het fijn vindt om weg te turen op een super relaxte stoel met een boek. Een belangrijke vraag is: Hoeveel % van je tijd denk jij hieraan te besteden per week. Zo wordt heel duidelijk welke functie meer ruimte mag krijgen dan de andere. Dit kan een mooie verrassende uitkomst hebben, kan ik je vertellen.

  2. De Looproute in de plattegrond tekenen. Er ontstaan op deze manier eilandjes op papier. Een natuurlijke indeling ontstaat. Waar je loopt wil je niet zitten of eten namelijk. Dat voelt onrustig.

  3. De natuurlijke zichtlijnen. Om een ruimtelijk en open interieur te creëren houd ik graag de zichtlijnen open. Als je graag binnen met buiten verbindt dan zet je in deze zichtlijn geen blokkades neer. Zo kan je heerlijk wegdromen.

  4. De natuurlijke lichtinval. Het is goed om te kijken waar de zon bijvoorbeeld onder gaat zodat deze niet in je televisie schijnt op primetime. Ook het genieten van een heerlijk koffietje in de ochtendzon zou een belangrijk moment en functie kunnen zijn.

  5. Welke vaste elementen zitten in de ruimte. Misschien is er een openhaard aanwezig? Of is dat een wens. Dan is het handig om te bedenken aan welke kanten je de openhaard wil betrekken en tot welke woonfuncties. Wil je van de openhaard genieten bij de zitkamer en bij de eetkamer? Misschien is de beste keus dan om een openhaard met 3 zichtkanten te implementeren in de ruimte.

Soms kan je door verschillende functies te combineren een slimme indeling maken. Hieronder heb ik wat interieur ideeën op een rijtje gezet voor je:

Een opklapbureau aan de muur kan een handige flexibele werkplek creëren in een kleine ruimte.

Ook een leuk idee is om een kast haaks op de muur te zetten en aan beide kanten een andere functie te creëren. Aan de ene kant is er ruimte voor een televisie en aan de andere kant past het servies erin voor bij de eettafel. Dit zou een maatwerk kast kunnen zijn met in het midden van de kast een achterwand.

Zou je een openhaard midden in de ruimte durven plaatsen? Als losstaand element, als roomdivider?

Ik wel, te gek! Peekaboo.

Kijk eens naar de mogelijkheid, als je een hele lange wand hebt, om juist dáár een lang dressoir te plaatsen waardoor je 2 functies met elkaar verbindt. Voordeel: je creëert veel opbergruimte. De televisie kan erop en aan de andere kant een mooie bos bloemen met accessoires. Maak het speels en bewegend door met hoogteverschillen te werken.


Zo zie je, er is genoeg te bespreken tijdens een indelingsadvies. Het legt een goede basis voor de verdere invulling met kleuren, materialen en meubelstukken.


Het hoort goed en logisch aan te voelen als je thuiskomt.Liefs,

Maaike

146 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page